Als mens hebben we veel verschillende kanten in onszelf. Afhankelijk van ‘de omstandigheden’ neemt een kant in ons het voortouw. Vaak gaat dit onbewust. We weten dan niet waarom we ons in de ene situatie stevig voelen en in de andere klein en onzeker. Of waarom we ons aan die ene persoon altijd zo irriteren. Wie in mij kiest er voor hoe ik reageer of hoe ik me voel? Wie heeft er in mij nou eigenlijk de leiding?
We zijn als mens van binnen een heel orkest aan stemmen en emoties, elk met zijn eigen geluid en karakter. Psychosynthese noemt dit subpersonen. Onze subpersonen zijn het vaak onderling niet eens. Dat kan strijd en onvrede in onszelf geven. Of het gevoel niet zelf de touwtjes in handen te hebben in hoe we reageren. Psychosynthese gebruikt het beeld van de dirigent voor het proces om zelf meer leiding te geven aan de verschillende kanten in onszelf. Vanuit wie we in wezen zijn, en vanuit mildheid en acceptatie.
In de muziek heeft de dirigent de leiding over een groep zangers of musici. Dat kan een groep van 10 mensen zijn, maar ook van 100 of meer. Elke stem of instrument heeft zijn (of haar) eigen klank en karakter. En elke zanger of musicus heeft zijn eigen opvatting over hoe de muziek zou moeten klinken én wil gehoord worden. De rol van de dirigent is om er een harmonieus en samenhangend geheel van te maken. Vanuit zijn visie op de muziek bezielt hij de zangers en musici om samen muziek te maken. Met respect voor ieders kwaliteiten geeft hij ruimte en richting. In mijn eigen rol als dirigent weet ik hoe belangrijk en inspirerend die rol kan zijn. In mijn praktijk begeleid ik mensen die meer de dirigent willen worden van hun eigen leven. Lees meer.